Lucrarea „Ocrotirea penală a vieții pivate a persoanei” reprezintă un studiu complex cu caracter monografic, în cuprinsul căruia este prezentat și analizat din punct de vedere istoric, comparativ, teoretic și practic conceptul de ocrotire din perspectivă penală a vieții private a persoanei.
„Ocrotirea penală a vieții private a persoanei” reprezintă o contribuție valoroasă a autoarei, ca urmare a cercetării întreprinse, atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere aplicativ, reieșind numeroase elemente de originalitate, fiind utilă deopotrivă studenților, teoreticienilor, specialiștilor din instituțiile statului ce sunt implicate în lupta împotriva criminalității, dar și tuturor celor interesați în cunoașterea acestor infracțiuni.
Actualitatea subiectului abordat de doamna Denisa-Florina Pușcău este de necontestat în condițiile în care se vorbește tot mai mult despre viața privată a persoanei și necesitatea de a o proteja pe toate planurile.
Un punct forte al acestei lucrări este structura logică și echilibrată. În acest sens, primul capitol conține o prezentare critică a dreptului la viață privată ca parte componentă a drepturilor personalității. Capitolele doi și trei analizează ocrotirea penală a vieții private a persoanei din perspectiva legislației penale în vigoare în România, respectiv din perspectiva dreptului comparat. În cadrul celui de-al patrulea capitol sunt examinate regulile procesuale care se aplică infracțiunilor contra vieții private. Lucrarea se încheie cu o serie de propuneri de lege ferenda menite să îmbunătățească actualul cadru legislativ acolo unde au fost sesizate carențe.
Un alt punct forte al lucrării este reprezentat de multitudinea de exemple din practica judiciară care contribuie la o înțelegere corectă și completă a conceptului de viață privată și a mijloacelor penale de ocrotire a vieții private.
Bogdan Bucătariu