Cont client | Contact | Info
Coș de cumpărături
0 produse
COS CUMPARATURI
Carti Jucarii Filme Muzica Diverse VINURI PROMOTII ANTICARIAT
|
|
|
|
|
Romania in secolul al-XX-lea

Romania in secolul al-XX-lea

Colectia: Oglinzi Paralele
Anul aparitiei: 2006
Nr. pagini: 260 pagini
ISBN: 973-586-133-X
Categorii: Politica
Disponibilitate:  in 10 zile
Preţ de listă:  20,00 LEI
Preţul nostru:  18,00 LEI
Economisiţi:  2,00 LEI (10%)
Modalitati de transport:
• 11,90 lei - prin Posta Romana sau Cargus
• 13,90 lei - prin Fan Curier
• gratuit de la 150 lei - Posta Romana

Descriere

Din cuprins: - Lada de zestre - Romania mare; - Logodna cu traditia - "Democratia" anilor '20; - Logodna cu traditia - Autoritate. Dictatura. Razboi; - Mariajul cu traditia - Pierderea identitatii nationale
Aceasta carte se adreseaza deopotriva specialistului si celui care vrea doar sa urmareasca destinul Romaniei de-a lungul secolului al XX-lea. Mari momente ori perioade de transformari sint prezentate cititorului cu scrupulozitatea cercetatorului dar si cuceritor, cu ritm si farmec, ritm care nu-l denatureaza defel pe cel al epocii si farmec care nu aduce nici un prejudiciu competentei savantului, ci dimpotriva. Abordarea este libera de prejudecati, demonteaza chiar unele "legende", acuitatea observatiilor si informatia densa (cartea nu pacatuieste deloc prin decontextualizare) fiind altele dintre meritele volumului.
Romanii in secolul al XX-lea este o carte fundamentala scrisa de unul din cei mai de seama specialisti in istoria si poli-tica romaneasca contemporana, in context est-european, Stephen Fischer-Galati. Editia princeps, in limba engleza, a fost publicata de Columbia University Press din New York in 1970 - a doua editie, revazuta, a aparut in 1991 - si avea sa se bucure de privilegiul de a fi, vreme de doua decenii, singura sinteza in limba engleza dedicata istoriei romanesti din secolul al XX-lea. Nu-i de mirare ca universitatile americane care prevedeau cursuri de istorie si civilizatie est-europeana au adoptat-o ime-diat ca manual. Eu insumi student la University of Illinois in anii ‘80, am fost trimis la acest text indispensabil si marturisesc acum, dupa un deceniu, ca am fost incintat sa descopar aici o sinteza solida si atotcuprinzatoare a istoriei romanesti in epoca contemporana - am ramas si astazi cu aceeasi convingere, intarita, iata, de a doua editie. Elev, coleg si prieten al lui Stephen Fischer-Galati, am avut sansa sa joc un rol oarecare in publicarea editiei a doua din versiunea in limba engleza. Eram inca la Universitatea din Illinois in octombrie 1989 cind autorul m-a vizitat si mi-a acordat ore intregi din timpul sau. Am disecat pe indelete evenimentele uluitoare care tocmai se derulau cu o viteza ametitoare in Europa de Est si am ajuns intr-un tirziu la concluzia ca sfirsi-tul lui Ceausescu era o chestiune de zile. I-am sugerat atunci Profesorului ca nu ar fi inoportun sa lucreze deja la o a doua editie care sa includa si capitolul comunist - rotund, odata cu disparitia regimului Ceausescu - ca un stadiu, de trista amintire dar totusi de neuitat, in metamorfoza istorica a poporului roman. Stephen Fischer-Galati a cazut de acord, iar rezultatul, am anticipat mai sus, a fost acea a doua editie din 1991. Si astazi, cartea ramine singura sinteza personala in limba engleza venind dinspre un american care, vom vedea mai tirziu, a fost mereu aproape de viata de zi cu zi din Romania, dinaintea si din tot timpul experientei comuniste.
La sfirsit de secol este cum nu se poate mai nimerit sa apara o carte despre acel secol, cu atit mai mult cu cit acea carte, o sinteza istorica si politica, este o lectura esentiala. Si e cu atit mai semnificativ momentul cu cit volumul este propus de mult-prestigioasa editura Institutul European care a publicat acum doi ani si Europa de Est si Razboiul Rece si si-a facut un punct de onoare din a pune in circulatie contributiile fundamentale ale istoriografiei straine in istoria romaneasca, moderna si contemporana. In fine, e simptomatica aceasta aparitie si pentru preocuparea de astazi a istoriografiei romanesti de a recupera lucrari care pina mai ieri erau samizdat, o literatura izgonita si golita de restrictiile ideologice ale regimului totalitar. In acest context, asadar, cartea Profesorului Stephen Fischer-Galati reprezinta o contributie importanta la reasumarea trecutului istoric romanesc, la intelegerea iadului prin care a trecut Romania in a doua jumatate a acestui secol. Fara indoiala ca nu putine vor fi ecourile si, de aici, dezbaterile si discutiile, nu numai in legatura cu temele dominante ale istoriei romanesti, dar si cu locul regimului comunist in istoria generala a romanilor.

Alte produse din colectia OGLINZI PARALELE:

PROMOŢII
Catalogul lunii Ianuarie
Grupul Editorial Corint reducere 50%
Editura All * 50% Reducere * Selectie de titluri
Editura Rao 50% reducere
Lichidare stocuri * reduceri maxime
La multi ani 2015
Editura Litera 40% reducere
Editura POLIROM * carti la 9,99 lei
Best Deal
Editura BusinessTech * 40% Reducere
LICHIDARE STOCURI